Akí sme boli
E-kniha

Príbehy veľkých dejín človeka

Od prvej dobrodružnej výpravy na dvoch nohách v afrických stepiach až po jaskynné maľby, pyramídy, plavidlá, parlamenty a oveľa viac: mnoho sa popísalo o evolučnej ceste ľudstva... Čítať viac

Vydavateľstvo
Grada, 2023
Počet strán
208

Od prvej dobrodružnej výpravy na dvoch nohách v afrických stepiach až po jaskynné maľby, pyramídy, plavidlá, parlamenty a oveľa viac: mnoho sa popísalo o evolučnej ceste ľudstva vďaka práci paleontológov, archeológov ... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

18,69 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Viac o e-knihe

Od prvej dobrodružnej výpravy na dvoch nohách v afrických stepiach až po jaskynné maľby, pyramídy, plavidlá, parlamenty a oveľa viac: mnoho sa popísalo o evolučnej ceste ľudstva vďaka práci paleontológov, archeológov a genetikov. Každý z nich má svoj podiel pri tvorbe veľkého obrazu našich dejín. Dnes sa nám však podarilo urobiť ďalší krok: vďaka nadobudnutej schopnosti čítať do dôsledkov DNA mnohých ľudí, minulých i súčasných a interpretovať rozdiely medzi nimi, ich pozostatky nám nielenže poskytujú obraz o migráciách, výmenách, procesoch adaptácie prostrediu, ktoré z nás urobili to, čím sme, ale umožnili nám aj zrekonštruovať vzhľad našich predkov. Vďaka dôslednej práci skupiny umelcov sa konečne môžeme pozrieť do tváre Homo erectus, ktorý sa ako prvý naučil narábať s ohňom a tiež malým hominidom z ostrova Flores v Indonézii, ktorých niekto nazval hobbitmi; starým Európanom neandertálcom ba aj tým novým ako bol Ötzi, ľadový muž z múzea v Bolzane, a mnohým iným. Keď sa im zadívame do očí, môžeme lepšie pochopiť, čo všetko máme spoločné, akí sú nám blízki a pravdu o tom, že napriek obrovskej časovej vzdialenosti, my sme svojím spôsobom oni.
Čítať viac
Originálny názov
Come eravamo
Počet strán
208
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
2263693
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Taliansko
Vydavateľstvo
Grada
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

4 hodnotenia

4
0
0
0
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

8.1.2024
Históriu milujem, ale priznám sa, že evolúcia, pravek atď neboli mojou parketou. Táto časť dejín mi vždy prišla nezáživná a "zábavná história" pre mňa začínala až starovekom. Hneď ako som zaregistrovala avizované vydanie knihy Akí sme boli od významného genetika Guida Barbujani, vedela som, že práve teraz je ten čas vrátiť sa úplne na "začiatok" a nemohla som urobiť lepšie.

Kniha je v prvom rade zostavená prehľadne, čo v návale cudzích slov a názvov určite uľahčí mať lepší rozhľad. Je chronologicky ladená a na začiatku každej kapitoly je približná podobizeň "predstaviteľa" danej skupiny na ceste evolúciou. Samozrejme nemôže chýbať jej názov a čo je pre mňa veľkou pomôckou, aj letopočet a oblasť, kde sa nachádzal. Vynikajúco podané základné informácie. No ideme ďalej na text, čakala som všeličo, ale že knihu budem doslova hltať, to vôbec nie. Netušila som, že aj takéto fakty sa budú dať tak pútavo podať, ale autorovi sa to podarila. Pútavo, zrozumiteľne, vtipne so svojim nenúteným názorom. Presne takto si predstavujem človeka, ktorý by mal učiť dejiny a podnecovať lásku k ním. Určite kniha môže byť skvelou pomôckou tým, ktorí sa trápia práve týmto úsekom dejín, lebo garantujem, že po zhliadnutí tejto publikácie sa ich názor rapídne zmení, fakty budú zrozumitelnejšie a určite pomôže aj obrazová časť na už spomínaných začiatkoch kapitol. Tá je vydarená veľmi, aj keď po poznámke od partnera som trošku na vážkach (prečo opička na obálke knihy vyzerá ako ty, keď sa hanbíš?(???) No, tak predsa asi máme toho viac spoločné ????

Komu by nestačili info v knihe, za každou kapitolou je naviac zoznam publikácii, kde sa môžete dozvedieť viac, ak vás nejaká časť zaujala viac. Mne osobne pomohol veľmi aj "glosár" na konci knihy, lebo neovládam všetky odborné pojmy, ale vďaka autorovi som sa toho dozvedela veľa a ani neviem ako. Určite vyhľadám aj ďalšiu autorovu tvorbu, lebo jeho ľahkosť a nadhľad v kombinácii s podaním info čitateľovi ma extrémne zaujalo. Tak smelo do toho, nech tie najväčšie dejiny človeka neostanú zahalené tak dlho, ako to bolo u mňa.
Čítať viac
40

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
14.12.2023
Skvelé a pútavé
V školách sa učí o evolúcii, ale to podanie je častokrát nezáživné, nepochopiteľné, alebo len útržkovité. Z koho vlastne pochádzame? Autor sa v tejto knihe venuje evolúcii človeka od prvopočiatkov, dokiaľ až siahajú naše poznatky. Ak si však myslíte, že ide o suchoprázdne rozprávanie, mýlite sa. Kniha je písaná zrozumiteľne a pútavo, odborné informácie sú podané jednoducho a určite sa v texte nebudete strácať. Autor píše s nadhľadom, miestami vyjadruje svoj vlastný názor, avšak nikomu ho nevnucuje. Informácie sú poučné a ozaj veľmi zaujímavé.
Z knihy sa dozviete, že taký Ötzi mal 61 tetovaní na hrudi alebo aj to, že v Európe žili hominíni tmavej pleti. A prečo vyhynuli neandertálci? Ktorí hominíni sa prirovnávali k hobitom, prečo a kde žili? Z ktorého obdobia praveku sa zachovalo veľa umeleckých diel? To si už prečítajte :) A túto knihu kľudne môžu využiť študenti, pretože obsahuje informácie, ktoré sú zaujímavšie podané ako na niektorých vyučovacích hodinách. Vrelo odporúčam.
Čítať viac

Vydavateľstvo Grada

Čítať viac

„První čarodějovo pravidlo: lidé jsou hloupí.“