Paradox - Marek Boško, Mark Lipsky, Tatran, 2024

15,15 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Paradox

Musí zachrániť všetkých. Kto pomôže jemu?

Prečo jedna z najmodernejších vesmírnych lodí potrebuje práve jeho pomoc? A ak sa pri nebezpečnej akcii niečo nepodarí, kto zachráni jeho? Kto sa nakoniec ocitne v najväčšom... Čítať viac

Vydavateľstvo
Tatran, 2024
224 strán
3 hodiny čítania

Prečo jedna z najmodernejších vesmírnych lodí potrebuje práve jeho pomoc? A ak sa pri nebezpečnej akcii niečo nepodarí, kto zachráni jeho? Kto sa nakoniec ocitne v najväčšom nebezpečenstve – Canival Sky, Mark alebo samotné ľudstvo?... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina
15,90 €

15,15 €

-5 %
Na sklade > 5 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

David Walliams: Najhoršie príšery na svete. Slovart, 2024

Viac o knihe

Prečo jedna z najmodernejších vesmírnych lodí potrebuje práve jeho pomoc? A ak sa pri nebezpečnej akcii niečo nepodarí, kto zachráni jeho? Kto sa nakoniec ocitne v najväčšom nebezpečenstve – Canival Sky, Mark alebo samotné ľudstvo?

Dejová línia je založená na bizarných následkoch dilatácie času. Rozprávačom príbehu je mechanik raziacich strojov Mark, ktorý sa preberá z prerušeného umelého spánku a zisťuje, že ho čaká úloha, ktorá je nad jeho schopnosti, pretože má úplne sám zachrániť vesmírnu loď Carnival Sky, ktorá neznámo prečo uviazla na jednom konkrétnom mieste. Nie je však isté, či plavidlo pomoc skutočne potrebuje, ani či sa v nebezpečenstve neocitne sám hlavný hrdina, alebo dokonca celé ľudstvo.

Príbeh je podaný prostredníctvom prvej osoby a napriek tomu, že sa odohráva v rozsahu necelých dvoch hodín, stihne sa, z trochu nezvyčajného uhla pohľadu, pozrieť na zúbok aj mimozemskému životu.

Mark Lipsky je pseudonym slovenského spisovateľa, autora knihy Vtáčkar (Tatran, 2016).
Čítať viac
Počet strán
224
Väzba
pevná väzba
Rozmer
140×210 mm
Hmotnosť
366 g
ISBN
9788022215909
Rok vydania
2024
Naše katalógové číslo
2446059
Štýl
napínavý, dobrodružný
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Tatran
Pre koho
pre mužov, pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,5 / 5

2 hodnotenia

1
1
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Vladimír
Neoverený nákup
včera
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
No dobre, podľa obálky som cieľová skupina, lebo som fanúšik Marťana, Gravitácie už menej. Tomu prvému sa žiaľ len tak niečo nevyrovná, ale päť hviezdičiek za toto, tuzemskému autorovi? Aj o polnoci! Má to trochu pomalší rozbeh, to áno, ale potom to už odsýpa a záver je priam strmhlavý. Čítať viac
pred tromi dňami
Slovenský Andy Weir?
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Začnem tým, že knihy v prvej osobe až tak neobľubujem, ale raz za čas to zvládam a príbeh s vesmírnym mechanikom, ktorý musí zistiť, čo sa to dopekla deje, si to tak trochu pýtal.
Úvod počas ktorého sa hlavný hrdina dynamicky preberá a snaží sa dostať z komory umelého spánku ma dosť potrápil. Hlavne preto, že z anotácie vieme, že to dokáže a bude riešiť úplne iné veci, takže 30 strán o hľadaní spôsobu ako zo seba dostať kanylu, alebo očami dokončiť proces preberania, bolo až príliš roztiahnutých.
Do polovice knihy sa zoznamujeme s hlavným hrdinom, AI, ktorá je mu nápomocná a blízkou budúcnosťou do ktorej je dej posadený. A tiež, čo sa vlastne stalo, čo sa po ňom chce, no a začne sa to komplikovať.
Následky dilatácie času, komplikácie na Zemi, nečakaný objav tajomnej žiarivej gule, loď uväznená v priestore, čínska sonda, ktorej plán navštíviť vzdialenú galaxiu buď nevyšiel, alebo vyšiel až príliš dobre?
A do toho asteroid, ktorý má síce bezpečne minúť Zem, ale…
Od strán 100 až 200 je to totálny pageturner. Letel som po stranách a chcel vedieť čo, ako, prečo a keď dôjde k rozhodnutiu ako to vyriešiť, začne zbesilá jazda, pri ktorej netušíte, či to bude stačiť, prežije Mark? Ľudstvo? Všetci, alebo nikto? Pecka!
Bez toho, aby som nejako spoiloval mimo oficiálnej anotácie, tak záver ma trochu sklamal. Autor nám totiž dal na poslednej strane výber z niekoľkých možností, čo sa vlastne stalo.
Pritom ak by si aspoň jednu zvolil a rozvinul nejakú dejovú linku napr. prečo z celej posádky zobudili práve jeho, mohol prísť zaujímavý plot twist ako vo filme Pandorum. Ak by sa zameral na čínsku sondu, mohlo tam byť pozadie v štýle Horizont udalostí, alebo Problém troch telies. Alebo Crichtonova Guľa. Proste niečo.
Takto sme dostali útlu, 220 stranovú knižku s parádnym stredom knihy (a aby sme nekrivdili, anotácia hovorí, že je to survival sci-fi a toho survivalu sa dočkáme v dostatočnej miere :)
Ak by si autor vybral jedno s predostretých možností rozuzlenia a venoval mu viac priestoru, možno by to prirovnanie k Andy Weirovi, nebolo až tak prestrelené.
*3,5-4/5
Čítať viac

Vydavateľstvo Tatran

Čítať viac

„Milencom fantázia pracuje tak bujne ako bláznom - chladný rozum ostáva nad tým stáť a doma sú v tých vidinách len milenci a námesačníci a básnici.“

Sen svätojánskej noci - William Shakespeare, 2005
Sen svätojánskej noci
William Shakespeare