Nevzdám to! Aurel Stodola - Jozef Banáš, Ikar, 2024

17,17 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Nevzdám to! Aurel Stodola TOP #16
Novinka

Po úspešných motivačných biografiách o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi a Tomášovi Baťovi prináša Jozef Banáš tretí energizujúci román o jednom z najvýznamnejších svetových... Čítať viac

Vydavateľstvo
Ikar, 2024
408 strán
6-7 hodín čítania

Po úspešných motivačných biografiách o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi a Tomášovi Baťovi prináša Jozef Banáš tretí energizujúci román o jednom z najvýznamnejších svetových vedcov prvej polovice 20. storočia... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

17,17 €

Na sklade > 5 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

Corrupt: Skazení - Penelope Douglas, Pandora, 2024

Viac o knihe

„Vznešený muž s nehasnúcou túžbou po poznaní a tvorbe“
Albert Einstein

Po úspešných motivačných biografiách o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi a Tomášovi Baťovi prináša Jozef Banáš tretí energizujúci román o jednom z najvýznamnejších svetových vedcov prvej polovice 20. storočia, Slovákovi a švajčiarskom občanovi Aurelovi Stodolovi.
Tak ako sa Štefánikovi splnil jeho neuveriteľný sen – rozbiť rakúsko-uhorskú monarchiu –, Baťovi detský sen o tom, že raz bude obúvať celý svet, splnil sa sen aj Stodolovi. Nielenže sa stal vysnívaným profesorom na jednej z najvyspelejších technologických vysokých škôl na svete – ETH Zürich –, ale stal sa jej najmladším profesorom v dovtedajšej histórii. Stodolu postihli tragické požiare, národnostný útlak, rodinné tragédie, prežil dve vojny a polovicu života strávil v cudzine. Boj s nepriazňou a najmä s vlastnými slabosťami bol jeho každodenným chlebom. Nikdy nič nevzdal. Nevzdával sa za žiadnych okolností, hoci sa zdalo, že riešenie nie je, kráčal vpred, aj keď už zdanlivo nebolo kam. Osobný priateľ Alberta Einsteina, Alberta Schweitzera a ďalších velikánov svetovej vedy a umenia bol výsledkom vôle a disciplíny. Prísna disciplína a tvorivosť boli základným ukotvením jeho života. V súkromí žil v tichom zúfalstve, navonok však nedal nič znať, naopak, rozdával energiu, pomáhal a povzbudzoval milovaných študentov, ktorí milovali jeho.
Albert Einstein sa o ňom vyjadril ako o vznešenom mužovi s nehasnúcou túžbou po poznaní a tvorbe. Profesorka Univerzity Zürich Josette Baer uviedla: „Aj my Švajčiari sme na Slováka Stodolu hrdí.“ V predslove knihy cituje Stodolov pokračovateľ súčasný slovenský profesor ETH Zürich Juraj Hromkovič majstrove slová: „Beda národu, ktorý sa nestará o rast svojej elity.“ Tretí motivačný román Nevzdám to! Aurel Stodola je Banášovým príspevkom k rastu elít. Nielen slovenských a švajčiarskych. Povzbudí a posilní každého, kto chce rásť.

Pre zobrazenie tohto obsahu potrebujeme sušienky.
Povoliť cookies a zobraziť
Čítať viac
Počet strán
408
Väzba
pevná väzba
Rozmer
147×205 mm
Hmotnosť
670 g
ISBN
9788055193489
Rok vydania
2024
Naše katalógové číslo
1918635
Štýl
historický, životopisný
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Ikar
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Miro Suvada
Neoverený nákup
dnes
Reakcia na román, knihu Nevzdám to! Aurela Stodolu 2024 Nevzdám to!
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Reakcia na román, knihu Aurela Stodolu 2024
Nevzdám to! Aurel Stodola
Jozef Banáš, jeden znajpredávanejších a najprekladanejších slovenských spisovateľov na Slovensku, sa rozhodol, mozno i vdaka uspesnemu 160 vyrociu oslav Aurela Stodolu oslavovanych v roku 2019 vo Svajciarsku, Bruseli i na roznach miestach na Slovensku, napisal dalsiu knihu, ako to ale on oznacuje, dalsi roman. Tento krat si po úspešných motivačných biografiách o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi a Tomášovi Baťovi vybral Jozef Banáš Aurela Stodolu, vo svete velmi uznavaneho vysokoskolskeho pedagoga, vedca, švajčiarskeho občana, povodom zo Slovenska, v case jeho narodenia v Rakusko-Uhorskej Monarchie.
Pokial v knihe venovanej Tomasovi Batovi, spisovatel a autor knihy, vyzvihuje Tomasa Batu uz od jeho mladeho veku, ako jeden uzastny talent podnikatelkych schopnosti a vlastnosti, svojimi strategickymi predajnymi, ucinnymi metodami-dnes nazyvane, marketingove ovladanie trhu a viazanosti zakaznika na odber jeho vyrobkov na celom svete, to sa v knihe o Aurelovi Stodolovi, spisovatelovi Banasovi v jeho knihe tak dorazne uz neopakuje. Dovodov je niekolko. Ten hlavny spociva v tom, ze Tomas Bata, zil, pracoval a uspesne podnikal v Ceskej casti Rakusko-Madarskej Monarchie, kde Ceska cast, mala celkom ine politicke, narodne a spolocenske podmienky, ako to bolo pre uzastne narodne utlacanu cast slovenskej mensiny v silnej madarskej monarchie, ktora nedovolovala, ziadnu moznost, narodneho povedomia a tvrdo vystupovala proti kazdej politickej tendencii privilegii pre aspon ciastocnu narodnu identitu, nehovoriac o tlaku na skolstvo a narodnu kulturu.
Tomas Bata v tomto prijatelnom prostredi, vyuzival vsetky vyhody, ktore mu vtedajsia politicka elita vo Viedni umoznovala. On si bral velky priklad zo spolocenskeho spravania z viedenskej skoly a vdaka tymto prikladom, rozvyjat svoj podnikaltelsky talent naskor v meste Zlin, v ktorom zil a potom svojimi vyrobkami, efektivnymi vyrobnymi metodami, silne podporoval socialny zivot svojich pracovnikov i rozvoj mesta, co sa povazovalo za unikat vtedajsej doby. Zo strany rakuskej monarchie, nepocitoval, ziadny tlak na rozvoj vyroby topanok, ceny svojich vyrobkov, ich kvality a neustale zlepsovanie sluzieb zakaznikom, Banas sa teda velmi lahko, bez recovych tazkosti, dostal k informaciam, ktore profesionalne i uplatnil v jeho knihe „Som Bata dokazem to“
Na napisanie knihy-romanu o Aurelovi Stodolovi, bol Jozef Bans odkazany na celkom iny pristup k informaciam o Aurelovi Stodolovi, ako to bolo v pripade Tomasa Batu. Jozef Banas, ako i ini autori publikacii na Slovensku, ziskavali informacie o Aurelovi Stodolovi, na 90 % zo zdrojov, ktore sa nachadzali a boli napisane na Slovensku. Pocas komunistickeho rezimu az do roku 1989, kedy prisla aj pre Slovensko, nova doba nadejneho oslobodenia z tohto rezimu a ziskania, konecne svoje druhej samostnatnosti, sa o Aurelovi na Slovensku vobec nic nehovorilo a na slovenskych vysokych skolach sa jeho meno studentom, vobec nespominalo. Az v roku 2009 pri 150 vyrocim narodenia Aurela Stodolu, verejnost a mlada generacia, mala aspon ciastocne tohto tiez genijalneho vysokoskolskeho profesora a vedca spoznat, ktory svoj uspech dosiahol na ETH univerzite v Zürichu, ako svajciarsky obcan. Ked som sa ako pozvany host z Zürichu na tychto oslavach na STU v Bratislave zucastnil, tak som z hrozou pocuval prihovory predchadzajucich recnikov, ktori informovali poloprazdnu aulu STU v Bratislave s uplne tymi istymi a opakovatelnymi informaciami, ktore si vyhladali na internete o Aurelovi Stodolovi a jeho 37 uspesnych rokov na ETH v Zürichu. Nikto z tychto recnikov na oslave v Zürichu nikdy neboli a vobec nemali moznost zoznamit sa archivnymi dokumentami na ETH v Zürichu, poznanim svajciarskeho prostredia a vysokoskolskej, svetoznamej urovni ETH Zürichu.
Podobne to bolo i pri nasom prvom a poslednom stretnuti z Jozefom Banasom 16 jula 2022 v Trencianskych Tepliciach, kedy som panu Banasovi odvzdal kompletnu dokumentaciu z pripravy a priebehu oslav 160 vyrocia narodenia Aurela Stodolu. Ani pan Banas nepoznal. toto svajciarske prostredie a studijny system ETH-jednej z najlepsich univerzit sveta. Pri nasom stretnuti som ho na to dorazne upozornil, ze o Aurelovi Stodolovi, moze knuhu pisat jedine ten, kto vo Svajciarsku niekolkorokov, zil, pracoval a dokonale poznal i svajaciarske vlastnosti a studijny system univerzity ETH v Zürichu.
Pan Banas vyuzil len niekolko dni v Zürichu, aby mohol toto prostredie Aurela Stodolu poznat. Bol teda i on odkazany na dodanie informacii od roznych osobnosti, ktore v jeho knihe udava. Citatel teda pri porovnavani tychto dvoch romanov, velmi rychlo zisti, to uzastne a velke manko poznania, alebo nepoznania prostredia tychto tychto velkych opisovanych osobnosti.
Preto bezny citatel tychto knih-romanov nemoze zistit chyby a nedostatky ktore Jezef Banas v knihe o Aurelovi Stodolovi napisal. Nezistili to ani ani ti, ktori v uvode knihy v prihovoroch, knihu doporucuju na citanie. Na velke prekvapenie, to nezistilo ani jeho vydavatelstvo IKAR v Bratislave. Teda kupujuci citatel zaplati v knihkupectve na Slovensku plnu cenu za knihu Aurela Stodolu s chybami, kym pri Tomasovi Batovi za kvalitnu a spravne udaje!
Nakolko pochybujem, ci kupujuci citatelia, si pridu do Svajciarska a Zürichu, overit niektore chyby a nedostatky v knihe, opisujuci zivot Aurela Stodolu a jeho rodiny, tak im nezostava nic ineho, ako tieto nedostatky v knihe od Jozefa Banasa prijat a im verit, alebo neverit.
Aby som citatelom knihy o Aurelovi Stodolovi pomohol, tak si dovolim nasledovne upozornit na tieto chyby a chybajuce dolplnky v tejto knihe:
Datum narodenia Aurela Stodolu:
Ako citatelia knih, romanov Jozefa Banas uz poznaju, kazda jeho kniha zacina z datumom narodenia a konci datumom umrtia, opisovanej osobnosti.
Rad by som pripomenul moju intervenciu, ohladne spravneho datumu narodenia prof. Stodolu 10 maja 1859, na ktory som upzornil uz pred piatimi rokmi pana Mariana Moravcika, prekladatela anglicstiny do slovenciny, ktory napisal prvy clanok v lokalnom casopise v Liptovskom Mikulasi o Aurelovi Stodolovi s chybnym datumom narodenia. Marian Moravcik, vtedy velmi nekompromisne a tvrdo odmietal zmenit, datum narodenia Aurela Stodolu z 11.5.1859 na 10.5.1859. Ani mesto Liptovsky. Mikulas, muzeum Janka Krala v Lipt. Mikulasi i ini autori, pisajucich a opakujucich clankov o prof. Stodolovi, neboli ochotni datum jeho narodenia zmenit.
Pana Banasa som na tuto pravnicku chybu narodenia tiez niekolko krat upozornoval a z velkym potesenim, som v jeho dodatku na zaver knihy, si mohol precitat, jeho potvrdenie spravneho datumu narodenia z archivov a dokumentov na ETH v Zürichu.
Strana 89
Rovnako na základe predloženého rodného listu uviedli dátum narodenia 10. mája 1859.
Strana 403
Zápis do matriky urobil v deň krstu Aurela Stodolu 18. 5. 1859 farár Michal Miloslav Hodža a zároveň napísal dátum narodenia 11. 5. 1859 na základe informácie rodičov. Autor tejto knihy mal v rukách v archíve ETH Zürich tzv. matrikel, dokument, ktorý povinne vyplnil študent pri nástupe na školu. Na prvej strane je výslovne uvedené, že sa narodil 10. mája 1859 na základe predloženého rodného listu (Geburtsschein). Vzhľadom na precíznosť švajčiarskych úradov je pravdepodobné, že chyba sa stala pri výpise z matriky do rodného listu v Liptovskom Mikuláši. V tých časoch sa rodné listy nevystavovali automaticky, ale na požiadanie rodičov, resp. dotyčnej osoby. Aurel Stodola sa narodil ako občan Rakúsko-Uhorska, žil v ňom štyridsaťšesť rokov a od roku 1905 bol občanom Švajčiarska. S predstaviteľmi ETH Zürich sme sa však zhodli, že posun v dátume narodenia o jeden deň nič nemení na veľkosti Aurela Stodolu.
Moja poznamka: ale na tom, ze takato vo svete vyznamna osoba, nemoze mat dva datumy narodenia!!! To sa nestalo v minulosti a ani nestane v ziadnej inej krajine sveta.
Prichod do Zürichu na studium-strana 85
Máš len osemnásť, na pridávanie máš ešte dosť času,“ usmiala sa smutne. Koncom septembra 1877 odcestoval cez Viedeň, Innsbruck a Feldkirch do vytúženého Zürichu. Vystúpil z vlaku podvečer a okamžite ho vtiahol vír kaviarní a barov na svetovej luxusnej triede Bahnhofstrasse.
Mladík s vytreštenými očami kráčal po najluxusnejšej ulici sveta s architektonickými skvostmi, palácmi bánk a centrál obchodných spoločností. Na námestí Paradeplatz dlho stál a obzeral si výstavné budovy bankových domov Credit Suisse a Union Bank of Switzerland, ktoré spravovali financie polovice svetových milionárov, sídelné palá NEVZDÁM TO! 87 ce hodinárskych, módnych, obchodných a zlatníckych domov Cartier, Blancpain, Breguet, Hermes, Louis Vuitton, Tiffany, Tissot, Vacheron, Constantin, Burberry a Jelmoli, jeden z najluxusnejších hotelov sveta Baur au Lac, v ktorom najlacnejšia izba stála mesačný príjem otcovho robotníka
MS To neni pravda
Taketo mena bank, obchodov v tom case neexistovali, jedine hotel Baur au Lac, ktory bol zalozeny v roku 1884.
Ako si financoval student Aurel Stodola svoje studium v Zürichu :
„Chlapci, vždy bolo mojím cieľom dať vám čo najlepšie vzdelanie. Viem, že to stojí aj nejaký groš. Jóži už pracuje vo firme a stará sa o seba sám. Vy ešte študujete a viete, že spolu s mamkou a ujčekom prísne zvažujeme každú korunu. Pravdupovediac, mamka s ujčekom sú prísni a občas vám pošlem dajaký peniaz i nad rámec toho, na čom sme sa s nimi dohovorili.
Oreginalna bankovky Rakusko-Uhorskej Monarchie, ktoru som ziskal pri priprave oslav Aurela Stodolu a ktorou si student Aurel Stodola financoval svoje studium v Zürichu.
Bankovka 1000 korún z Rakúsko-Uhorskej banky z roku 1902. Vtedy mala 1000 korún hodnotu okolo 952 frankov. Ak sa vezme do úvahy inflácia, dnes - september 2022 by to zodpovedalo približne 12 000 švajčiarských frankov.
Pomoc a Zdroj: Švajčiarska národná banka
Bankovku ako oreginal, neni mozno v recenzii ukazat

Udelenie svajciarskeho obciantva, 33 kapitola, strana 213
V septembri roku 1905 dostal vytúžené rozhodnutie o udelení Kantonsbürgerrecht občianstva kantónu Zürich pre neho, manželku Darinu a deti Helenu Annu a Oľgu Emmu. Spolu s riaditeľom polytechniky Albinom Herzogom a matematikmi Jeromom Franelom, Johannom Grafom a Mariusom Lacombom mu zároveň udelili čestné občianstvo mesta, čo bolo v systéme švajčiarskej priamej demokracie čosi nevídané.
Odteraz ste oficiálne Švajčiarky. Je koniec hoci aj nenápadnému poukazovaniu na váš pôvod.“
Uzastne neznalosti Jozefa Banasa poznani podmienok pri udelovania svajciarskeho obcianstva, ako jednej z najcennejsich darov Svajciarska cudzim prislusnikom, zijucich v tejto krajine.
MS To neni pravda
Mesto Zürich čestné občianstvo neudeluje. Často spomínané „čestné občianstvo“ sa zvyčajne jednoducho zamieňa s darom občianstva”, čo je úplne bežné udelenie občianstva so všetkými právami a povinnosťami. Dar je určený ľuďom, ktorí nejakým spôsobom špeciálne prispeli mestu Zürich. Často majú títo ľudia aj určitú úroveň slávy
Dr. Aurel Stodola (18591942) predložil 24. augusta 1905 Veľkej mestskej rade Zürichu (dnes mestské zastupiteľstvo) ziadost na občianske práva za seba a za svoju manželku a deti (spisy mestskej rady B č. 277/1905). Žiadosti vyhovela v tom istom roku vládna rada kantónu Zürich a mestská rada Zürich, pričom udelenie občianskych práv sa uskutočnilo „ako dar“ (spisy mestskej rady B č. 326/1905).
13. Kapitola, strana 93
Studium na mechanicko-technickom oddelení polytechniky ukončil 3. augusta 1881 a získal diplom, ktorý ho oprávňoval honosiť sa titulom Diplomierter Ingenieur. Keď preberal diplom od riaditeľa polytechniky, profesora vyššej matematiky a syntetickej geometrie Carla Friedricha Geisera, ruky sa mu mierne chveli.
„Verím, že sa nelúčime natrvalo. Azda sa tu raz opäť stretneme ako prednášajúci kolegovia,“ usmial sa Geiser
Prikladam DIPLOM Aurela Stodola a výsledky štúdia 1878-1881 Na celnej strane Diplomu je uvedeny ako madar z Liptovskeho Mikulasa
Citatela knihy by isto zaujimalo, ake povinne a ine predmety student Aurel Stodola na Polytechnike v Zürichu studoval:
Diplom Aurela Stodolu ako oreginal, neni mozno v recenzii ukazat
Povinné predmety
Diferenciálne a integrálne výpočty s aplikáciami
Deskriptívna geometria s cvičeniami
Analytická geometria
Rysovanie, technické kreslenie
Technická fyzika
Technická mechanika
Praktická hydraulika
Teoretické stroje I (turbíny a vodné kolesá)
Teoretické stroje II (kúrenie a parný motor)
Teoretická teória strojov III
Teória posuvných ovládačov a zotrvačníkov
Strojárstvo I (Strojne elementy. Zdvíhacie stroje)
Strojárstvo II (turbíny, vodné kolesá, vodné čerpacie a parné stroje)
Konštrukcia strojov
Civilná výstavba s cvičeniami
Mechanická technológia
Analytická mechanika
Chémia pre mechanikov

Iné predmety
Cvičenia na skicovanie
Meranie a váženie
Pradenie, Tkanie
Metódy grafickej reprodukcie
Parný kotol
Grafická statika
Kinematika, Teória elasticity
Stavba a prevádzka lokomotív regulátorov
Hydrodynamika
Výpočet pravdepodobnosti
Národné hospodárstvo
Všeobecná geológia
Pravek človeka
Stavba a formovanie hôr
História obdobia od 1740-1800
Nemecké literárne dejiny 10. Storočia Goethe Faust
Dejiny 19. storočia
Všeobecná právna doktrína

51 Kapitola, strana 311
Posledné stretnutie
Rodičia tušili, že demonštratívny odchod staršej dcéry neveští nič dobré.
Prof. Olga Emma Krause Stodola, Študijné informácie
Dcéra profesora Stodolu, profesorka Oľga Emma Krauseová, zomrela 14. mája 1969
Študovala na UNI v Zürichu germanistiku
Číslo študenta 21703
FakultaFilosofická fakulta germanistiky
Semester letný semester
Rok zápisu 1913
Dátum narodenia 1891
Pohlavie žena
Miesto pôvodu alebo švajčiarske mesto Zurich
Miesto pôvodu alebo CH kantón ZH
Krajina pôvodu CH

Informácie o predchádzajúcom študia na gymnáziu, dievčenská škola v Zürichu, federálna Mat.zgn. s latinčinou
7. marca 1917 opustil univerzitu bez registrácie
Informácie o rodičoch E: Prof. Aurel St' (-Kowac), 62 Freiestr., Zurich (prof. na Polytechnike)
Ďalšie informácie * Lipto-Szent Niklos (Maďarsko) 13. júna 1891, Wg. 62, Hottingen (rodičia); oo Zurich 6. septembra 1928 prof. Kurt Krause (1894-1969, prof. a.d.Univ. Sofia), + Zollikon 14. mája 1969 (20. septembra 1969, v ten istý deň ako jej manžel): ZA Zurichu
Fotografiu ako oreginal, neni mozno v recenzii ukazat
Aurel Stodola Darina Stodola Olga Stodola Kurt Krause
53 Kapitola, strana 324
Po večeri na terase hotela Park si dopriala misu ovocia, podišla k zábradliu, pozrela na hlbočinu nebeského mora a skočila.
Nesmrteľní bohovia
Myslím, že ovocie jej neuškodilo, naopak, nadobudli sme pocit, že jej stav bol zapríčinený práve nedostatkom ovocia. Vaša dcéra Helene mala mentálne aj zažívacie problémy, ale dominovali tie mentálne považovala za lásku. Neviem, či v živote lásku zažila, asi nie
Ani on, ani ja sme nenašli odvahu povedať jej pravdu. Nepočuli sme jej volanie o pomoc „Príbeh každého z nás píše Boh a my nevieme, aké má s nami úmysly Tak si teda dopadol, syn môj… Aký to malo všetko zmysel? Keby si len tušil, ako nám domov chýba, sme tu stále cudzinci, na to umrela aj Helenka… Osudom a prekliatím vedca je hľadanie pravdy a pritom vie, že ju nenájde
Helene Stodola pochovana v hrobke Familie Stodola na cintorine Rehalp v Zürichu
Hrobku Stdolovych v Zürichu, neni mozno v recenzii ukazat
57 Kapitola, strana 342
Pre rodinu Stodolovcov opäť nastali lepšie časy. Na jar 1930 prebiehali na pozemku s číslom tristoštyridsať vo štvrti Witikon, na hlavnej Witikonerstrasse, intenzívne stavebné práce na vysnívanom rodinnom sídle poschodovej vile podľa predstáv domáceho pána. Žiaľ, po Helenkinom dobrovoľnom odchode zo sveta a po Oľginom vydaji sa nádejné plány skončili. Dominantou novej vily bol Aurelov organ v jeho hornej miestnosti s píšťalami siahajúcimi až do prízemia.
Vila na juhovýchodnom svahu pod vrchom Adlisberg poskytovala už len dvojčlennej rodine nevídaný komfort. Niekoľko desiatok metrov od nej sa už rozprestieral les s čarovným údolím Slonieho potoka. Darinka bývala častejšie v nemocnici, a tak Aurel zaháňal samotu najmä hraním na organe, vypracúvaním expertíz a návštevami koncertov či knižníc.
MS To neni pravda, rodinny dom Stodolovych, nie je pod vrchom Adlisberg
Ako sedemdesiattriročný začal Stodola písať knihu Gedanken zu einer Weltanschauung vom Standpunkte des Ingenieurs (Úvahy k svetonázoru z pohľadu inžiniera). Rekapituloval v nej svoje názory o úlohe vedy a techniky v súčasnej kultúre. Analyzoval aj vzťah filozofie a vedy a jej prínos k hodnotovému rastu ľudstva. V predslove píše: Ked sa zivotna draha „nachyli k veceru“ a cloveka prestanu tazit kaz dodenne starosti, nevdojak sa mu v mysli premietaju davne myslienky a spomienky, s ktorymi by sa este rad podelil s priatelmi skor, ako naveky vyblednu. Tomu, kto bol cely zivot zvyknuty premyslat, sa postupne vykryš talizuju nazory na najhlbsie duchovne otazky, jeho chapanie presiahne uzke odborne zameranie a prenikne hlbsie do podstaty clovecenstva. Písal ho v čase, keď sa nad susedným Nemeckom začínali hromadiť chmáry zla.
Prvé vydanie vyšlo v marci a vzápätí pre veľký záujem aj druhé v decembri 1931 v berlínskom vydavateľstve Springer Verlag. Obe sa okamžite vypredali
MS poznamka
Pokial sa tieto filozoficke myslienky a uvahy prof. Stodolu sa neprelozia do slovenciny, tak tento narod a hlavne jeho mlada generacia, nedostane ten pravdivy obraz a profil Aurela Stodolu a jeho uzastnych myslienok do zivota kazdeho V tejto jeho knihe tychto filozofickych mysienok je aj dokladne ukazany rozdiel medzi inymi velkymi vedeckymi osobnostami, ktore posobili na ETH v Zürichu.
Keď sa životná dráha „nachýli k večeru“ a človeka prestanú ťažiť každodenné starosti, nevdojak sa mu v mysli premietajú dávne myšlienky a spomienky, s ktorými by sa ešte rád podelil s priateľmi skôr, ako naveky vyblednú. Tomu, kto bol celý život zvyknutý premýšľať, sa postupne vykryštalizujú názory na najhlbšie duchovné otázky, jeho chápanie presiahne úzke odborné zameranie a prenikne hlbšie do podstaty človečenstva
Pre tých, ktorí premýšľali cez život, sa postupne dostávajú k jednoznačnému objasneniu ich názorov na veľké duchovné obavy, ktoré prevyšujú všetky odborné otázky a pre nás sa hýbu hlbšie ako plné bremeno z povinností predchádzajúceho dňa. Ich súhrn je však to, čo nazývame "pohľad na svet", ktorý sa nachádza v toľkých žalostných prázdnotách alebo zmätkoch
63 Kapitola, strana 373
Všetky švajčiarske a nemecké noviny priniesli na prvých stranách informácie o dohode medzi Nemeckom, Veľkou Britániou, Francúzskom a Talianskom podpísanej 30. septembra 1938 v Mníchove. Štyri mocnosti rozhodli o osude Československa bez j
V tom čase vznikla autonómna Slovenská krajina na čele s predsedom autonómnej vlády Jozefom Tisom
MS poznamka
V knihe pana Banasa nie je prave dostatocne uvedene, ze Aurel Stodola vdacil Svajciarsku nielen za tu moznost posobit v tejto krajine ako vysokoskolsky pedagog a vedec, ale vdacil tejto krajine i za svoju NEUTRALITU Svajciarska a neucasti v dvoch svetovych vojnach. Toto velmi tazke obdobie tychto svetovych vojn, mu umoznilo neprerusene pokracovat vo svojej pedagogickej a vedeckaj cinnosti na ETH v Zürichu, co v inych krajiach nebolo mozne.
64 Kapitola
Časť svojho majetku daroval ETH. Darovacia zmluva niesla názov: Donačný fond na podporu strojníckotechnických a elektrotechnických vied na ETH Zürich. Fond využívaný predovšetkým na podporu výskumu spravovala Federálna finančná správa. Počas slávnostného aktu podpisu darovacej zmluvy Stodola povedal: „Týmito finančnými prostriedkami chcem podporiť najmä tých najlepších študentov, ktorí hľadia hore.
MS poznamka
Aurel Stodola venoval ETH vsetko co na ETH univerzite ziskal. Technicka univerzita teraz jeho majetok spravuje a kazdorocne si pripomina jeho vysokoskolsku pedagogicku cinnost a vysledky jeho vedeckej prace na prospech ETH a svajciarskej podpory, mesta Zürichu, Kantonu Zürich a Svajciarskej Konferderacie. Rodina Stodolovych, rodne mesto Liptovsky Mikulas i vtedajsej vysoke skoly na Slovensku, nedostali od Aurela ziadne financne dary a ani dokumenty, medaile z jeho posobenia v Zürichu.
A.- Im Jahre 1938 schenkte Professor Dr. Aurel Stodola der Eidgenössischen Technischen Hochschule einen Teil seines Vermögens. Die Schenkung erhielt den Namen "Donationsfonds zur Förderung der maschinentechnischen und elektrotechnischen
BGE 100 Ib 233 S. 234
A.- V roku 1938 profesor Dr. Aurel Stodola daroval časť svojho majetku Švajčiarskemu federálnemu technologickému inštitútu. Dar dostal názov „Darcovský fond na podporu strojárstva a elektrotechniky BGE 100 Ib 233 str
Aj v testamente zomrelej Olgy Krause Stodola sa udava:
Die am 14. Mai 1969 verstorbene Tochter von Professor Stodola, Frau Professor Olga Emma Krause, hat mit letztwilliger Verfügung vom 24. Februar 1964 bestimmt, dass ihr gesamtes Vermögen nach Bezahlung verschiedener Rechnungen und Erfüllung von Auflagen in diesen Fonds fallen solle. Aufgrund dieser Verfügung hat die Eidgenossenschaft mit dem Tode von Frau Professor Krause u.a. das Eigentum an der Einfamilienhausliegenschaft Witikonerstrasse 360 in Zürich erworben.

Dcéra profesora Stodolu, profesorka Oľga Emma Krause, ktorá zomrela 14. mája 1969, vo svojej poslednej vôli z 24. februára 1964 určila, že po zaplatení rôznych zmeniek a splnení požiadaviek má celý jej majetok pripadnúť do tohto fondu. Na základe tohto nariadenia smrťou profesorky Krause získala Konfederácia do vlastníctva rodinný dom na Witikonerstrasse 360 v Zürichu.
Venovanie od Olgy Krause Stodola
Fotografia prof. Aurela Stodolu, ktorä bola ako spomienke na jeho 100 ročného narodenie, venovanä od dcéry Oľgy Krause Stodola s jej vlastným podpisom prof.G. Eichelgergerovi. Prof. Eichelberg potom fotografiu, venoval pri osobnom stretnutí autorovi tejto dokumentácie
Fotografiu Aurela Stodolu ako oreginal, neni mozno v recenzii ukazat
Prof. Dr. Aurel Stodola Svetoznáma IKONA vysokoškolskej pedagogiky, vedy, techniky, strojárstvo, konštrukcie strojov, strojárskej konštrukcie, fyziky, matematiky, filozofie, biologie, chémie, hudby, reči, ručnej chirurgie, etiky a morálky. Veriaci človek s mimoriadnou spoločenskou a socialnou zodpovednosťou
Weltbekannte IKONE Universität Pädagogik, Wissenschaft, Technik, Maschinenbau, Anlagenkonstruktion, Physik, Mathematik, Philosophie, Biologie, Chemie, Handchirurgie, Musik, Sprachen, Ethik und Moral.
Ein gläubiger Mensch mit aussergewöhnlicher gesellschaftlicher und sozialer Verantwortung
Nie ctižiadosť za kariérou, titulmi, materiálnou chamtivosťou a za slávou vedie k formovaniu charakteru a odbornej istoty, tejto budúcej generácie Slovensého národa, ale poctivá, svedomitá práca
Ak citatelia tohto romanu pana Banasa najdu dalsie udaje, ktore nezodpovedaju pravde, tak ich treba oznamit vydavatelstvu IKAR v Bratislave, alebo knihkupectvam, ktore hodnotenie knihy tiez zaznamenavaju.

Miro Suvada, Zürich Switzerland maj 2024
Čítať viac

Jozef Banáš

Čítať viac

Vydavateľstvo Ikar

Čítať viac

„Úlomky roztrieštenej ľudskosti boli natoľko bežné, že ich človek rýchlo vypustil z hlavy. “

Smrtiaca biela - Robert Galbraith, J.K. Rowling, 2019
Smrtiaca biela
Robert Galbraith, J.K. Rowling