Uličky pamäti - Conceiçao Evaristo, Portugalský inštitút, 2022

14,96 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Uličky pamäti - Conceiçao Evaristo, Portugalský inštitút, 2022
Uličky pamäti - Conceiçao Evaristo, Portugalský inštitút, 2022

Uličky pamäti

Uličky pamäti. Uličky vo favele. Fragmenty, príhody z minulosti i prítomnosti. Zbúraním favely sa rúca aj život jej obyvateľov. Ich každodennú realitu tvorí hlad, bieda,... Čítať viac

Vydavateľstvo
Portugalský inštitút, 2022
151 strán
2 hodiny čítania

Uličky pamäti. Uličky vo favele. Fragmenty, príhody z minulosti i prítomnosti. Zbúraním favely sa rúca aj život jej obyvateľov. Ich každodennú realitu tvorí hlad, bieda, násilie, alkoholizmus, ale i láska, starostlivosť, radosť... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

14,96 €

Na sklade 2 ks
  • Osobný odber 03. 6.
  • Na vašej adrese 03. 6.

Osobný odber

Bratislava, Martinus
Obchodná 26
03. 6.
Kníhkupectvá
03. 6.
balíkovo
03. 6.
AlzaBox
03. 6.
Packeta
03. 6.
Slovenská pošta
(na poštu)
03. 6.
BalíkoBOX
03. 6.

Doručenie na adresu

Kuriér Packeta HD
03. 6.
Kuriér GLS
03. 6.
Slovenská pošta
(na adresu)
03. 6.

Dostupné v 10 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Profesorka - Freida McFadden, Motýľ, 2024

Viac o knihe

Uličky pamäti. Uličky vo favele. Fragmenty, príhody z minulosti i prítomnosti.
Zbúraním favely sa rúca aj život jej obyvateľov. Ich každodennú realitu tvorí hlad, bieda, násilie, alkoholizmus, ale i láska, starostlivosť, radosť a opatera.
Všetci vedia, že favela je skôr peklo ako raj, no nik odtiaľ nechce odísť. V uličkách, kam ostatní obyvatelia mesta nechodia, sa prelínajú životné osudy Afrobrazílčanov rôznych generácií.
Conceiçao Evaristo patrí medzi najvýznamnejšie súčasné afrobrazílske spisovateľky. V Uličkách pamäti vychádza z vlastnej skúsenosti, jej román však nie je autobiografia, ale autentická výpoveď o živote černošského obyvateľstva v Brazílii.
Vydanie publikácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Čítanie mu pomohlo porozumieť svetu. Veril, že vedieť prečítať písané i nepísané slová je nevyhnutným krokom k oslobodeniu.
Čítať viac
Počet strán
151
Väzba
pevná väzba
Rozmer
134×207 mm
Hmotnosť
291 g
ISBN
9788099967176
Rok vydania
2022
Naše katalógové číslo
1731285
Štýl
dobrodružný
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Brazília
Vydavateľstvo
Portugalský inštitút
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

2 hodnotenia

2
0
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

21
Chvála pomalosti - Carl Honoré, 2024
Práve čítam
Chvála pomalosti

O knihách, čo ma zaujali, píšem aj tu: https://www.instagram.com/monikabelinova/

Monika Bělinová
Overený zákazník
2.10.2023
Uličky pamäti patria medzi najkrajšie knihy, aké som tento rok zatiaľ prečítala. Drsné podmienky favely, ktorá má byť zbúraná a zaniknúť, v tomto románe stoja v ostrom kontraste s úprimnými medziľudskými vzťahmi a životnými príbehmi jej obyvateľov, zo všetkých síl sa snažiacich vytvoriť si lepší svet.

Favela, ktorú Conceiço Evaristo krásnym, poetickým jazykom opisuje, už existuje len v jej pamäti. Musí to byť zvláštny pocit prechádzať sa po miestach, kde ste sa hrávali, prežili detstvo, mladosť, no tie územia sa stratili v prachu, zbúrali ich, nahradili ich iné stavby a vy si už len hmlisto spomínate, kde kedysi stál váš dom…

V románe odohrávajúcom sa v 50. - 60. rokoch minulého storočia veľmi citlivo odkrýva smutné osudy Afrobrazílčanov, z ktorých však napriek tomu sála ľudskosť a nádej. Rozprávačka, trinásťročná Maria, spája jednotlivých členov komunity a približuje, ako čelia nútenému vysťahovaniu zo svojich domovov a každodennej realite tvorenej biedou, hladom, násilím, alkoholizmom, ale aj starostlivosťou, láskou, radosťami a súdržnosťou.

„Bola taká mladá a už naozaj žila. Mnohým veciam už azda rozumela, ale v skutočnosti toho ešte chápala málo. No vedela, že všetka ta bolesť nepatrí len jej. Bolo nemožné nosiť ju na pleciach roky rokúce. Vedela o životoch, ktoré sa odohrávali v tichu. Vedela, že to všetko musí dať von, ale ako, ako? Mladú Mariu osud opracovával železom a ohňom.”

Maria dáva hlas všetkým, ktorí ho nemali, na ktorých spoločnosť dávno zabudla a o ich osudy sa nezaujímala. Nechajte sa previesť uličkami favely do intímneho sveta vylúčených so svojimi snami…

„Treba žiť. Života je dostatok. Život nemožno premárniť v biede.”
Čítať viac

Vydavateľstvo Portugalský inštitút

Čítať viac

„Sme zrodení zo zeme, s láskou ju obrábame a ona nám na oplátku dáva všetko, čo potrebujeme. Keď zomrieme, vrátime sa do nej. Vlastne jej patríme.“

Brieždenie v Dženíne - Susan Abulhawová, 2013
Brieždenie v Dženíne
Susan Abulhawová