V hornatej provincii Jaén, jednej z trinástich provincií peruánskeho regiónu Cajamarca, sa nachádza farma vyžarujúca mystiku nádhernej dedinky „Loma Santa“ alebo „Svätý vrch“. Bola založená v 50. rokoch, keď „Loma Santa“ bol iba kopec mimo civilizácie a bez ľudskej prítomnosti. V tom čase sa obyvatelia museli potýkať s maláriou a prepadmi ozbrojených skupín. Časť kresťanskej komunity sa vydala hľadať nové miesto, kde by sa mohli usadiť a s prekvapením objavili miesto, na ktorom nie sú komáre ani hady, neprenikli naň ozbrojenci a ktoré navyše ukrýva aj prameň krištáľovo čistej vody - preto ho nazvali nazvali „Svätý vrch“. Pôda poskytovala veľmi dobré podmienky pre pestovanie plodín, z ktorých najlepšie sa darilo ryži a káve.
Programa Familia je program zameraný na poľnohospodársky a sociálny rozvoj v Peru, ktorý sa usiluje o sebestačnosť a realizáciu malých kávových producentov predovšetkým pomocou vzdelávania o udržateľnom využívaní prírodných zdrojov. Okrem toho emocionálne a finančne spája pôvodné peruánske rodiny a podporuje ich vášeň pre pestovanie kávy a tiež rozvíja spoločenskú a kultúrnu stránku komunít podporou vzdelávania, zdravotnej starostlivosti a bezpečnosti a ochrany ich etnickej autenticity.
Káva Verticcio Peru Loma Santa je zbavená kofeínu pomocou metódy Supercritical Carbon Dioxide (CO2). Proces prebieha vo veľkých nerezových vysokotlakových nádržiach, kde namiesto rozpúšťadiel sa používa plynný oxid uhličitý, ktorý je stlačený obrovským tlakom do kritického bodu, v ktorom získava fyzikálne vlastnosti plynu aj kvapaliny zároveň, vďaka čomu pri presakovaní cez kávové zrnká efektívne odnáša kofeín. Po ukončení procesu sa uvoľní tlak, pod ktorým oxid uhličitý bol a ten sa zmení opäť na plynné skupenstvo, alebo sa čistí pomocou uhlíkových filtrov. So svojou účinnosťou 98-99% je jednou z najefektívnejších, no zároveň najnákladnejšou spomedzi všetkých ostatných metód.
Chuť: intenzívne tóny čokolády, sušeného červeného ovocia, tóny broskýň a pomarančov/mandarínok, acídna
Zloženie: 100% Arabika
Producent: Maximina Mego, Moises Requejo
Región: Cajamarca
Odroda kávy: Pache, Caturra, Typica, Marsellesa
Zber: Marec - September
Spôsob spracovania: Washed - mokrá metóda + odstránenie kofeínu pomocou CO2
Nadmorská výška: 1500 m.n.m.
Spôsob prípravy: Espresso, Automatický kávovar, Moka / Koťogo, French Press
Praženie: Medium light
Čerstvo pražené na Slovensku.